Nieuwsberichten

Hoeveel smartengeld kan ik krijgen?

Iedereen kent de term “smartengeld”. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over deze term. Wat is smartengeld precies? Wanneer heb je er recht op? Hoeveel kun je krijgen en waarvan is dat afhankelijk? In deze column vertelt Erik-Wim Stals over smartengeld. Erik-Wim is een gespecialiseerde LSA letselschade advocaat werkzaam bij Expert Advocaten in Almelo.

Kinderen uit de Knel

‘Kinderen uit de knel’ is een programma voor gezinnen die verwikkeld zijn in een echtscheiding. Het programma dat door heel Nederland wordt aangeboden, is ontstaan uit een samenwerking tussen het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) en het Lorentzhuis.
Met ‘Kinderen uit de knel’ worden gescheiden ouders die verwikkeld zijn in een strijd, de complexe scheiding, geholpen bij het doorbreken van hun destructieve patronen.

Voorstel: Ongehuwde vaders moeten automatisch gezag krijgen

‘Ongehuwde vaders moeten automatisch gezag krijgen over hun kind.’ Dat meldt de D66. Daarom is de partij bezig met het opstellen van een initiatiefwetsvoorstel. Op dit moment krijgen enkel getrouwde stellen beiden automatisch het gezag over kinderen die tijdens hun huwelijk worden geboren. Het wetsvoorstel kan problemen in ongewenste situaties voorkomen, aldus vFAS-voorzitter Dianne Kroezen in het AD. ‘Je hebt een discussiepunt minder als je uit elkaar gaat.’

Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst

Op grond van nieuwe wetgeving die in januari 2015 is ingevoerd, is het niet langer mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit kan alleen als er in het concurrentiebeding een schriftelijke motivering wordt opgenomen waarin wordt aangegeven dat het noodzakelijk is om een concurrentiebeding op te nemen vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Partneralimentatie eisen, tot hoe lang kan dat?

Na scheiding ontstaat er een alimentatieplicht. Dit houdt in de meeste gevallen in dat de meest verdienende partner alimentatie betaalt aan de minst verdienende partner. De hoogte van het alimentatiebedrag wordt bepaald aan de hand van het inkomen. Wanneer een ex-partner na scheiding niet in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien, ontvangt hij of zij normaal gesproken direct na scheiding partneralimentatie.

Trouwen in de toekomst standaard op huwelijkse voorwaarden

Trouwen in gemeenschap van goederen moet niet meer standaard zijn als het aan de coalitiepartijen en D66 ligt. Woensdag 17 februari 2016 werd in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel behandeld waarin staat dat een huwelijk in gemeenschap van goederen voortaan bij de notaris moet worden geregeld.In een testament heeft een erflater zijn of haar wil bepaald ten aanzien van het eigen vermogen. Zo staat in het testament vermeld wie de erfgenamen zijn en/of voorschriften over de wijze waarop de nalatenschap moet worden afgewikkeld.

Erik-Wim Stals

Erik-Wim is de specialist op het gebied van de afhandeling van letselschadezaken. Hij is lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Erik-Wim is sinds 2007 advocaat en medeoprichter van dit kantoor. Naast letselschadezaken behandelt Erik-Wim ook zaken op het gebied van sociale zekerheid en erfrecht.

Anne Oude Ophuis

Anne is een gedreven advocate gespecialiseerd in het familierecht. Ze is sinds 2010 advocaat en vanaf 2013 lid van de vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas). Naast advocaat is zij tevens werkzaam als scheidingsmediator. Anne behandelt ook zaken op het gebied van erfrecht en sociale zekerheid. Zij is medeoprichter van dit kantoor.

Loes Eshuis-Nijmeijer

Sinds 2010 is Loes als advocaat werkzaam. Haar expertise is familierecht, zij is vanaf 2014 lid van de Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas). Loes is tevens scheidingsmediator en medeoprichter van dit kantoor. Naast haar passie voor familierecht behandelt zij ook zaken op het gebied van arbeidsrecht en verbintenissenrecht.


Meer weten wij helpen graag!

CONTACT