Kinderen op kosten van de stiefouder?

Steeds vaker komen zogenoemde ‘samengestelde gezinnen’ voor in onze samenleving. Partners die al kinderen hadden uit een vorige relatie gaan samenwonen en vormen een nieuw gezin. Als de relatie van de ouders door een huwelijk of geregistreerd partnerschap geformaliseerd wordt en de kinderen hoofdverblijf hebben in dat gezin, komt er een onderhoudsplichtige stiefouder bij.Dus gaat u trouwen met uw partner die al kinderen heeft, dan zult u moeten meebetalen voor de kinderen van uw partner.

In de rechtspraak zien we de laatste tijd steeds meer discussie over dit onderwerp. Als de stiefouder een hoger inkomen heeft kan het voorkomen dat hij of zij een grotere bijdrage moet doen aan de kinderen dan de biologische ouders. De vraag is of dit wel redelijk is. Uiteraard hangt het van verschillende factoren af.

De afgelopen tijd hebben verschillende gerechtshoven uitspraken gedaan over dit onderwerp. De tendens is dat kritischer gekeken wordt naar de rol van de stiefouder bij het meebetalen in de kosten van kinderen die niet biologisch van hem of haar zijn. Mogelijk betaalt u dus als stiefouder teveel mee. Of ontvangt uw partner om deze reden te weinig kinderalimentatie van de biologische ouder.

Bij Expert Advocaten volgen we deze ontwikkelingen op de voet. Bent u stiefouder en heeft u te maken met deze onderhoudsplicht dan kunt u altijd eens vrijblijvend contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Ook als u vragen heeft over andere aspecten op het gebied van kinder- en partneralimentatie kunt u bij ons uitstekend terecht. Twijfelt u of wij iets voor u kunnen betekenen, neem dan gewoon eens contact op. Wij staan u graag te woord.

Mw. mr. Anne Oude OphuisMeer weten wij helpen graag!

CONTACT