Als je niet bent getrouwd, is de biologische ouder niet automatisch de officiële ouder van je kind. Deze ouder moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont en is mogelijk voor de geboorte van het kind.
Er gelden een aantal voorwaarden voor de ouder die het kind wil erkennen, waaronder dat de moeder toestemming moet geven voor de erkenning als het kind de leeftijd van 16 jaar nog niet heeft bereikt.
Het komt voor dat de erkenning van een kind niet is geregeld en dat de moeder niet alsnog toestemming wil geven. In die situatie kan er via door tussenkomst van een advocaat de rechtbank om vervangende toestemming worden verzocht.
Ook bestaat de mogelijkheid om vernietiging van de erkenning via de rechtbank te vragen.
Naast de erkenning is ook het uitoefenen van het ouderlijk gezag van belang. Het uitoefenen van gezag betekent dat je mee moet beslissen over belangrijke beslissingen die het kind betreffen. Denk aan het verlenen van toestemming voor de inschrijving op een school of voor een medische behandeling. Ook moet er door gezaghebbende ouders toestemming worden verleend voor een buitenlandse vakantie via een formulier.
Het ouderlijk gezag wordt – net als de erkenning – niet automatisch geregeld als je samenwonend bent. Het ouderlijk gezag kan bij samenwoners via de website van de Rechtspraak worden geregeld. Dit kan na de geboorte van het kind. Beide ouders moeten hier toestemming voor geven.
Als het niet lukt om dit samen te regelen, kan via een procedure bij de rechtbank om gezamenlijk gezag worden verzocht. Ook bestaat, in uitzonderlijke situaties, de mogelijkheid om via de rechtbank te verzoeken het gezamenlijk gezag te wijzigen naar het eenhoofdig gezag.
Heeft u vragen over erkenning en gezag, kinder- en partneralimentatie of wilt u kennismaken met ons team? Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.